Ano, hrušky jsou opravdu velmi vděčné ovoce. Využít se dají všechny druhy a odrůdy hrušek. Ať už se jedná o letní i pozdější odrůdy, vše je dobré nejen na marmelády, ale také i pro zužitkování ve formě již uvedeného lahodného destilátu. Hruškovice je hned po slivovici u nás tou nejvíce oblíbenou pálenkou. I když je výroba tohoto destilátu tradicí v celé Evropě, tak naše výroba je nejčastěji z odrůd, jako jsou Čáslavky, Kongresovky a Williams.
Hrušek někdy bývá velký nadbytek, ale toto ovoce má na rozdíl od jablek jen velmi omezenou dobu skladování. Plně uzrálé mají pro destilaci, kterou se vyrábí z kvasu pálenka, vyhovující hladinu cukru, což například, jak všichni víme, velmi dobře zná hmyz, jako jsou například vosy, které s oblibou toto ovoce napadají a znehodnocují. Také z tohoto důvodu u tohoto ovoce musíme nutně dodržet důležité zásady, které se týkají nejen čistoty sklizených plodů, ale také i vyloučení nahnilých plodů k dalšímu zužitkování. Tyto uvedené postupy jsou opravdu nutností, protože potřebujeme, aby bylo u výsledného vydestilovaného nápoje splněno to, co všichni očekáváme.
Tedy jemná chuť a samozřejmě také i aromatické vlastnosti. Nemusíme se obávat, uvedené vytřídění těch plodů, které jsou zasažené nějakým hnilobným procesem, je v tomto případě poměrně snazší, než tomu bývá u drobného ovoce. Samozřejmě, že výtěžnost alkoholu je závislá nejen od použitého druhu hrušek, ale také i stupně jejich zralosti. Z toho také vyplývá obsah cukru, který je v nich obsažený, a který pro výsledný produkt zásadní. Tady se uvádí, že je tento obsah cukru nižší než je například u kvasu, který se vyrábí ze švestek. Některým odrůdám hrušek, může určité období jejich skladování přinést to, že budou zvýrazněné chuťové vlastnosti. U hrušek, a to stejně jako u švestek, určených k výrobě kvasu, vůbec neuškodí první slabé mrazíky.